- filety z dorsza tyle ile porcji zamierzamy przygotować ( w moim przypadku 4 )
-sól i pieprz
- 1 cukinia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 łyżek zielonego pesto ( składniki: pęczek liści bazylii, 80 g tartego parmezanu, garść orzechów pinii + kilka do dekoracji, ząbek czosnku, 100 ml oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku)
- rukola do podania
Dorsz zawinięty w cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Cukinię obrać obieraczką do warzyw tak aby otrzymać jak najwięcej cienkich plasterków. Każdy filet ryby zawinąć w 4 - 5 pasków cukinii.
2.Patelnię rozgrzać i wlać łyżkę oliwy z oliwek. Ułożyć rybę i smażyć przez 3- 4 minuty na jednej stronie, ostrożnie przełożyć na drugą stronę ponieważ dorsz to delikatna ryba i łatwo się rozpada. Smażyć przez kolejne 4 minuty, do czasu aż ryba będzie usmażona w środku a cukinia lekko zrumieniona i w całości.
3.Przygotować zielone pesto: do pojemnika blendera włożyć wszystkie składniki pesto oprócz soli. Zmiksować razem tak, by składniki nie były zmiksowane na miazgę lecz by dało się wyczuć niewielkie ich cząstki. Sól dodać do pesto przed samym podaniem.
4.Na talerze rozłożyć rukolę, na wierzch położyć po kawałku ryby, nałożyć po 3 łyżki pesto z bazylii i posypać orzeszkami pinii.
Porady
Można podawać z ryżem jaśminowym lub grzankami z masłem ziołowym
Komentarze