Aromatyczna granola

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dzięki połączeniu prażonych orzechów laskowych, cynamonu i miodu zapach unoszący się podczas pieczenia jest niesamowity.

  • 60 min

Składniki:

  • - 3 szklanki płatków owsianych
    - pół szklanki miodu
    - 3 duże łyżki cukru brązowego
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - łyżka masła
    - pół szklanki migdałów ciętych
    -pół szklanki orzechów laskowych
    - pół szklanki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Aromatyczna granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy wszystkie potrzebne nam produkty. Prażymy orzechy laskowe ( jeśli są w lupinach najpierw je obieramy) w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok. 10 ( aż poczujemy przyjemny zapach orzechów). Wyciągamy i po przestudzeniu pocieramy by ciemne skórki odpadły z orzechów. Następnie rozgrzewamy suchą patelnie i prażymy na niej wiórki kokosowe a potem migdały tak by lekko się zrumieniły.
  • 2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy płatki owsiane, dodajemy pokrojone orzechy, wiórki kokosowe i migdały. Łączymy razem z miodem, cukrem brązowym i waniliowym oraz masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 225 stopni i pieczemy ok 40 minut co jakiś czas mieszając by nie przypaliła się z góry.
    Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem ale sama też jest wyśmienita.

Porady

Oczywiście można dodać również orzechy włoskie, pecan, migdały w całości lub dorzucić trochę rodzynek. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można w trakcie spróbować i ewentualnie dorzucić trochę cukru. Zamiast miodu można użyć golden syrup lub syropu klonowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować