Mój tata wybrał się na połów dorszy do Norwegii i tam został poczęstowany tą potrawą. Spróbowałam odtworzyć to danie i dodałam polski akcent - koperek i szczypiorek. Wyszło smakowicie.
1 godz. 30 min
Składniki:
80 dag filetu z dorsza
2 pomidory
1 cebula
1/3 pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
łyżka masła
sok z połówki cytryny
sól, pieprz
250-300g kwaśnej śmietany (np. 18%)
olej do smażenia
mąka do panierki
Dorsz zapiekany z pomidorami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety oczyść, podziel na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz, odstaw na 10 minut. Pomidory pokrój w dużą kostkę i z posiekaną cebulą podduś na maśle, posól, popieprz. Odstaw do ostygnięcia, wymieszaj ze śmietanę. Koperek i szczypiorek posiekaj. Rybę obtocz w mące i usmaż na złoto.
2.Ułóż połowę ryby w żaroodpornym naczyniu, posyp połową koperku i szczypiorku, polej połową sosu śmietanowego. Następnie drugą warstwę ułóż tak samo. Zapiekaj 30 minut.
Komentarze