2 filety z dorsza
1 ząbek czosnku
1 woreczek ryżu
1 papryka czerwona
1 marchewka
sok z ½ cytryny
sól, pieprz, mąka
1 łyżka masła do pieczenia
sos sojowy
Sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka wywaru z ryb
Sok z ½ cytryny
cukier
1 żółtko
150 ml słodkiej śmietanki
skórka cytrynowa
sól, pieprz cytrynowy
Dorsz w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Osuszoną rybę nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Skrapiamy cytryną i obtaczamy w mące.
2.Sos: masło rozpuszczamy ,dodajemy mąkę i mieszamy. Zalewamy wywarem i ciągle mieszając dodajemy śmietankę, na koniec dodajemy roztrzepane żółtko. Gotujemy aż sos zgęstnieje, po czym dodajemy sól, pieprz, cukier i skórkę z cytryny.
3.Warzywa kroimy w słupki i podsmażamy z cebulką, doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem.
4.Ryż gotujemy. Rybę smażymy na złocisty kolor. Podajemy z sosem i warzywami.
Komentarze