Dorsz w sosie chrzanowym

4.48 (164 ocen)

Pomysł na obiad z rybą w roli głownej w nieco innej odsłonie.

Składniki:

  • 4 grube filety z dorsza
    4 łyzeczki soku z cytryny
    3 łyżki masła
    1 łyżka mąki
    150ml mleka
    150ml wywaru z ryby lub warzywnego
    2 łyżki chrzanu
    sól, pieprz
    bazylia, czosnek w proszku, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz w sosie chrzanowym 1. Rybę opruszyć solą, pieprzem, bazylią, czosnkiem granulowanym oraz natką pietruszki z obu stron. Naczynie żaroodporne wysmarowac maśłem i ułozyć w nim rybę. Skropic sokiem z cytryny.
  • Dorsz w sosie chrzanowym 2. Na pozostałym maśle zrumienić makę, podlać zimnym mlekiem i wywarem, gotować do zgęstniena sosu. Dodać chrzan i doprawić do smaku solą.
  • Dorsz w sosie chrzanowym 3. Powstałym sosem zalać rybę i piec bez przykrycia 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 4. Zapieczoną rybę podawać z pieczonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować