Dorsz w płatach cukinii z bazyliowym pesto

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Biała ryba przyrządzona w ten sposób jest delikatna, cukinia stanowi dla niej "panierkę". Pyszne danie na wystawną kolację!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Filet z dorsza: 350 gramów
    - cukinia: 1 sztuka
    - oliwa: 1 łyżka
    - sól morska, świeżo mielony pieprz: 1 szczypta
    - tymianek świeży (same listki): 1 szczypta
    - pesto genovese: 4 łyżki
    - sałata ((najlepiej mix sałat)): 1 opakowanie
    - orzechy piniowe: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Filet z dorsza

Dorsz w płatach cukinii z bazyliowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety opłukać i osuszyć (jeśli macie mrożone koniecznie wcześniej rozmrozić). Pokroić na kawałki o szerokości ok. 5-6 cm (z 350 g wyszło mi 5 kawałków). Oprószyć z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem.
  • 2. Cukinię pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki - najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw.
  • Dorsz w płatach cukinii z bazyliowym pesto 3. Każdy z kawałków filetu owijać w dwa-trzy plastry cukinii. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni. Smażyć rybę ok. 2-3 minuty z obu stron.
  • Dorsz w płatach cukinii z bazyliowym pesto 4. Na talerzach rozłożyć sałatę, ułożyć usmażone filety, na każdy nałożyć łyżkę pesto. Posypać wszystko orzeszkami i podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować