Dorsz gotowany na parze

4.49 (177 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Podaję go z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurtowo - ziołowym.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Filet z dorsza (bez skóry): 600 gramów
    - przyprawa do ryb: 1 opakowanie
    - koperek (posiekany): 0.5 pęczka
    - cytryna (cienkie): 8 plastrów
    - fasolka szparagowa (zielona, oczyszczona i umyta): 500 gramów
    - ryż długoziarnisty (ugotowany): 400 gramów

    - jogurt grecki: 200 mililitrów
    - czosnek (wyciśnięte ząbki): 2 ząbki
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - ogórek (bez pestek): 0.5 sztuki
    - pomidor (miąższ z pomidora): 1 sztuka
    - cebula dymka: 0.5 pęczka
    - rzodkiewka (pokrojona w kostkę): 3 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - papryka chilli: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz gotowany na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty, oczyszczony i osuszony filet z dorsza pokroić na 4 kawałki, natrzeć przyprawą do ryb Prymat i odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • 2. Wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku.
  • 3. Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze. Ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw, ziół, białego wina i cząstek cytryny, które wzbogacą smak gotowanej ryby i warzyw.
  • 4. Zamarynowanego dorsza z plastrami cytryny i fasolką szparagową ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować ok. 15 minut, w zależności od wielkości ryby.
  • 5. Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, dorsza należy podawać z fasolką szparagową, ryżem i sosem jogurtowo-ziołowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować