Domowy pleśniak

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Ten przepis jest sprawdzony przez wiele osób i naprawdę zawsze wychodzi a sam pleśniak szybko znika ze stołu :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    4 jajka
    1,5 szklanki cukru
    ok 15 g proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    ok 0,5 kg pestkowanych wiśni (z kompotu albo mrożonych)
    garść bułki tartej
    150 g cukru pudru oraz 7 łyżek kremówki ( do polewy )
    garść migdałów ( do dekoracji )
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę z mąką rozcieramy. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia oraz szklankę cukru i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części i wkładamy do lodówki na kilka minut.
    Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Następnie dodajemy pozostały cukier (0,5 szklanki) i ubijamy do całkowitego połączenia się z pianą z białek.
    Na wysmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy ok 32 cm wykładamy papier śniadaniowy. Następnie rozwałkowujemy 2 części ciasta i wykładamy nim tortownicę. Odsączone wiśnie mieszamy z bułką tartą i wykładamy nimi ciasto. Gotową pianę z białek rozprowadzamy równomiernie na wiśniach. Na końcu kruszymy ostatnią część ciasta i pieczemy w piekarniku (góra dół) przy temperaturze ok 170°C przez około 40 minut.
    Na wystudzone ciasto smarujemy polewę z cukru pudru i kremówki a następnie dekorujemy płatkami migdałów.

Porady

Zamiast tortownicy można użyć blaszki o wymiarach ok. 25 x 25 cm. Aby cukier na polewę szybciej się rozpuścił to można lekko podgrzać kremówkę (albo dodać mleko).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować