Domowy ketchup z suszonymi pomidorami i szałwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dno garnka wlewamy olej i wrzucamy obrane, całe ząbki czosnku oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę. Chwilę przesmażamy na średnim ogniu.
W tym czasie myjemy pomidory, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do garnka razem z pokrojoną papryką.
Do warzyw wrzucamy liście laurowe, suszoną papryczkę chilli oraz suszone pomidory. Całość dusimy na wolnym ogniu przez sześć godzin. Mniej więcej co godzinę mieszamy.
Następnie wrzucamy szałwię i całość miksujemy na gładki sos, dodajemy cukier, sól i ocet.
Gotujemy kolejną godzinę.
Gorący ketchup przecieramy przez sito, wlewamy do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy dziesięć minut od momentu zagotowania.
Komentarze