Domowy ketchup z suszonymi pomidorami i szałwią

0 (0 ocen)

  • 12 godz. 30 min

Domowy ketchup to samo zdrowie, warto poświęcić czas i przygotować go w domu.

  • 12 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 kg mięsistych pomidorów
    2 białe cebule
    2 główki czosnku
    duży pęczek szałwii
    10 suszonych pomidorów
    6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
    1/4 szklanki octu rosso
    2 czerwone papryki
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki soli
    1 suszona papryczka chilli
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Domowy ketchup z suszonymi pomidorami i szałwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno garnka wlewamy olej i wrzucamy obrane, całe ząbki czosnku oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę. Chwilę przesmażamy na średnim ogniu.

    W tym czasie myjemy pomidory, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do garnka razem z pokrojoną papryką.

    Do warzyw wrzucamy liście laurowe, suszoną papryczkę chilli oraz suszone pomidory. Całość dusimy na wolnym ogniu przez sześć godzin. Mniej więcej co godzinę mieszamy.

    Następnie wrzucamy szałwię i całość miksujemy na gładki sos, dodajemy cukier, sól i ocet.

    Gotujemy kolejną godzinę.

    Gorący ketchup przecieramy przez sito, wlewamy do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy dziesięć minut od momentu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować