Domowy ketchup z pomidorów

4.06 (269 ocen)

Smak domowego ketchupu nie równa się z żadnym innym. Nie jest co prawda taki gęsty jak ten ze sklepu, ale smakuje wspaniale. Mocno pomidorowy z pikantną nutką chilli. A jeśli dodamy zioła, otrzymamy ketchup w włoskim stylu.

Składniki:


  • 2 kg pomidorów
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chili
    4 łyżeczki musztardy
    6 łyżeczek octu jabłkowego, ewentualnie winnego
    4 łyżeczki cukru
    4 łyżeczki oliwy
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.06 (269 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Domowy ketchup z pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku i wstawiamy na gaz. W międzyczasie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę (bez pestek).
  • 2. Dodajemy musztardę, ocet, cukier i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Gotujemy wszystko ok 15 minut. Następnie blendujemy wszystko na gładką masę.
    Dusimy całość około 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.
    Ketchup jest gotowy jak będzie odpowiednio gęsty.

Porady

Ketchup można spożywać od razu lub przechowywać go przez kilka dni w lodówce. Jeśli chcecie przygotować ketchup na zimę, wlewamy gorący ketchup do suchych, wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Tak przygotowane słoiki można przechowywać w lodówce około miesiąc. Żeby przechowywać ketchup poza lodówką trzeba go jeszcze zapasteryzować. Słoiki gotujemy około 15 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować