Podobne przepisy

  • Domowy chrzan z jajkiem

    Autor: Zofia Biel, Nowy Sącz

  • Chrzan robię na Wielkanoc co roku.

  • Składniki

    4-5 korzeni chrzanu
    1/4 szkl. octu
    4 łyżki cukru
    10 jajek (ugotowanych na twardo)
    ok. 1/4 kostki masła
    sól
    kwaśna śmietana lub majonez

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ocet zagotowujemy z cukrem, studzimy. Chrzan myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy, zalewamy octem. Dokładnie mieszamy.

    2.

    Jajka obieramy, przekrawamy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka drobno siekamy. Żółtka rozdrabniamy i ucieramy z masłem. Masę mieszamy z białkami i chrzanem. Wkładamy do słoików, dobrze ubijając. Tuż przed podaniem potrzebną ilość chrzanu mieszamy ze śmietaną lub majonezem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, korzenie chrzanu
  • 1 komentarz
    • Konto nieaktywne
      2013-10-16T07:32:06+02:00 Konto nieaktywne
      ja robie bardzo podobnie chrzanik na świeta,ale kupuję taki zwykły w słoiczku...jajka ugotowane w kostkę+chrzan+śmietana.troszkę cukru.. jest przepyszny do jajek i wędlin..

Autor: Zofia Biel, Nowy Sącz

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-02-28T17:58:09+01:00

1331 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_04-2011

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii