Chrzan domowy

4.5 (157 ocen)

  • 15 min

Propozycja na smakowity i niezwykle intensywny chrzan domowy bez dodatku konserwantów, który będzie idealnym dodatkiem do wędlin, mięs, jajek, sosów oraz zup. Przepis na jego przygotowanie jest bardzo prosty.

  • 15 min

Składniki:

  • - 2 korzenie chrzanu
    - sok z cytryny
    - sól i cukier do smaku
    - śmietana (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chrzan domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Korzenie chrzanu obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiając startą część sokiem z cytryny (zapobiegnie to ściemnieniu chrzanu).

    Starty chrzan doprawiamy do smaku solą oraz cukrem i dokładnie mieszamy. Dla wzbogacenia smaku oraz nadania deliktaności, możemy dodać do niego śmietanę - otrzymamy wtedy łagodniejszy chrzan śmietankowy.

    Gotowy chrzan przekładamy do słoiczków i szczelnie zakręcamy, aby zapobiec zwietrzeniu. Słoiczki przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować