Propozycja na smakowity i niezwykle intensywny chrzan domowy bez dodatku konserwantów, który będzie idealnym dodatkiem do wędlin, mięs, jajek, sosów oraz zup. Przepis na jego przygotowanie jest bardzo prosty.
15 min
Składniki:
- 2 korzenie chrzanu
- sok z cytryny
- sól i cukier do smaku
- śmietana (opcjonalnie)
1.Korzenie chrzanu obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiając startą część sokiem z cytryny (zapobiegnie to ściemnieniu chrzanu).
Starty chrzan doprawiamy do smaku solą oraz cukrem i dokładnie mieszamy. Dla wzbogacenia smaku oraz nadania deliktaności, możemy dodać do niego śmietanę - otrzymamy wtedy łagodniejszy chrzan śmietankowy.
Gotowy chrzan przekładamy do słoiczków i szczelnie zakręcamy, aby zapobiec zwietrzeniu. Słoiczki przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego! :)
Komentarze