Domowy chleb

5 (192 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego chleba. Z takim zapachem kojarzy mi się właśnie mój rodzinny dom. Przepis na chleb dostałam od mojej mamy. Wykonanie domowego chleba jest bardzo proste i na pewno każdy sobie z tym poradzi.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 900 ml ciepłej wody
    40 g drożdży
    1 czubata łyżka soli
    2 łyżki oleju
    szczypta cukru
    1 kg mąki typ 650 ( ja mieszam, dodaję trochę białej i razowej )
    1 szklanka otrąb pszennych
    kminek

Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże.
    Suche składniki wymieszać, dodać do wody i dokładnie połączyć
    Przygotować 2 długie, wąskie "keksówki" - wyłożyć papierem. Następnie przełożyć na nie ciasto.
    Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
    Piekarnik nagrzać do 200stopni.
    Piec ok.35-45 minut.

Porady

Zamiast kminku można dodać, w zależności od preferencji, np. łyżeczkę tymianku, szklankę siemienia lnianego, trochę ziaren słonecznika czy dyni. Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka razowa Otręby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować