Domowe zapiekanki Sidiego

4.5 (189 ocen)

  • 15 min

Danie popisowe moje męża - tradycyjne fast food'y nie mogą się z nimi równać!

  • 15 min

Składniki:

  • 5 szt bułek kajzerek ( mogą być bagietki)
    1 papryka czerwona
    1 duża cebula
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 puszki ananasa
    10 plasterków wędliny
    10dkg tartego żółtego sera
    ketchup
    masło
    przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe zapiekanki sidiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerki kroimy na pól, wydrążamy i smarujemy masłem. Pokrojoną w półsłupki paprykę i w piórka cebulę, podsmażamy na oliwie, aż zmiękną, a następnie wykładamy na wydrążone bułeczki. Wędliny kroimy na mniejsze kawałki (możemy również nałożyć cały plaster wędliny, ale wtedy nadzienie będzie się zsuwało z zapiekanki) i kładziemy na podsmażona paprykę i cebulkę. Ananasa kroimy na cząstki, nakładamy na zapiekanki i dodajemy kukurydzę. Na środek zapiekanek nakładamy mała łyżeczkę ketchupu i doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem według upodobań. Na koniec zapiekanki posypujemy tartym żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego an 200C piekarnika i pieczemy 10-15 min, aż ser nabierze złotego koloru. Do przygotowania zapiekanek możemy użyć dowolnych składników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować