Domowe zapiekanki sidiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kajzerki kroimy na pól, wydrążamy i smarujemy masłem. Pokrojoną w półsłupki paprykę i w piórka cebulę, podsmażamy na oliwie, aż zmiękną, a następnie wykładamy na wydrążone bułeczki. Wędliny kroimy na mniejsze kawałki (możemy również nałożyć cały plaster wędliny, ale wtedy nadzienie będzie się zsuwało z zapiekanki) i kładziemy na podsmażona paprykę i cebulkę. Ananasa kroimy na cząstki, nakładamy na zapiekanki i dodajemy kukurydzę. Na środek zapiekanek nakładamy mała łyżeczkę ketchupu i doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem według upodobań. Na koniec zapiekanki posypujemy tartym żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego an 200C piekarnika i pieczemy 10-15 min, aż ser nabierze złotego koloru. Do przygotowania zapiekanek możemy użyć dowolnych składników.
Komentarze