Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Domowe nie mają sobie równych.
Składniki:
na 3 porcje:
1 długa bagietka
150-200 g pieczarek
2-3 łyżki masła lub margaryny
1 cebula
150 g sera żółtego
ulubione suszone zioła (ok łyżeczki)
sól
pieprz
olej do smażenia
Domowe zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju razem z pieczarkami do odparowania soku z pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Masło wymieszać z ziołami. Bułkę pokroić na 3 części a następnie każdą część jeszcze wzdłuż na pół. Każdą połówkę bułki smarować ziołowym masłem i kłaść pieczarki.
2.Na koniec wszystkie zapiekanki posypać startym serem. Dodatkowo oprószyć ulubionymi przyprawami (polecam np do pizzy lub grzanek). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 10 min w temperaturze ok 200 stopni aż ser się roztopi a bułka będzie chrupka.
Komentarze