Domowe zapiekanki

4.5 (163 ocen)

Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Domowe nie mają sobie równych.

Składniki:

  • na 3 porcje:
    1 długa bagietka
    150-200 g pieczarek
    2-3 łyżki masła lub margaryny
    1 cebula
    150 g sera żółtego
    ulubione suszone zioła (ok łyżeczki)
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Zapiekanki

Domowe zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe zapiekanki 1. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju razem z pieczarkami do odparowania soku z pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Masło wymieszać z ziołami. Bułkę pokroić na 3 części a następnie każdą część jeszcze wzdłuż na pół. Każdą połówkę bułki smarować ziołowym masłem i kłaść pieczarki.
  • Domowe zapiekanki 2. Na koniec wszystkie zapiekanki posypać startym serem. Dodatkowo oprószyć ulubionymi przyprawami (polecam np do pizzy lub grzanek). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 10 min w temperaturze ok 200 stopni aż ser się roztopi a bułka będzie chrupka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować