Domowe pączki

4.5 (178 ocen)

Pyszne domowe pączki.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    15 dag drożdży
    2 szklanki ciepłego mleka
    6 żółtek
    1 całe jajko
    szczypta soli
    cukier waniliowy
    5 łyżek oleju
    1 łyżka octu

    dodatkowo:
    mąka do podsypania
    cukier puder do posypania pączków
    dowolna twarda marmolada
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Domowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z odrobiną ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
  • 2. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym .Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,utarte jajka,szczyptę soli,łyżkę octu i ciepłe mleko,zagnieść ciasto.Pod koniec dodać olej i dokładnie wyrobić.Przykryć ściereczką i zostawić w cieple na około 2 godziny,żeby ciasto podrosło.
  • Wykrawanie. 3. Ciasto wałkować ,szklanką wykrawać krążki i na każdy nakładać porcje marmolady,przykładać kolejnym krążkiem i za pomocą mniejszej szklanki wycinać pączki.
  • 4. Pączki układamy na stolnicy posypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia, w cieple na około 30 minut.
  • 5. Na rozgrzanym oleju smażmy pączki,po kilka minut z każdej strony.Upieczone osączamy na papierowym ręczniku.
  • 6. Upieczone pączki oprószamy cukrem pudrem.

Porady

Z porcji wychodzi około 50-60 pączków.Ilość zależy od wielkości szklanki,którą wycinamy pączki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować