Domowe batoniki musli

5 (181 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smaczna, słodka, zdrowa przekąska. Nie tylko dla najmłodszych. Ulubione batoniki mojej córki Pamelki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego słodkiego
    250 g płatków owsianych
    po garści: rodzynek, żurawiny, orzechów włoskich, migdałów
    2 łyżki miodu wielokwiatowego

Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony Przekąski

Domowe batoniki musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki suche na musli 1. Orzechy grubo kroimy.
    Wszystkie bakalie łączymy z płatkami owsianymi.
  • 2. Mleko wlewamy do miski.
    Wsypujemy płatki owsiane wymieszane z bakaliami.
    Wlewamy miód. Wyrabiamy razem na gęstą masę.
  • ciasto na musli, przed pieczeniem 3. Dużą blaszkę 27 x 37, wykładamy pergaminem.
    Wylewamy ciasto na musli do formy. Wyrównujemy.
  • upieczona masa musli 4. Pieczemy ok. 60 min. w temp. 130 stopni C.
    Wyjmujemy z formy. Studzimy.
  • krojenie masy musli na batony 5. Kroimy na zgrabne batoniki.
  • zapakowane batony musli 6. Możemy je ozdobić wstążką i dać w prezencie.
    Smacznego :)

Porady

Bakalii nie namaczamy wcześniej. Konsystencja wyrobionej masy na musli, nie może być płynna. Jeśli jest zbyt rzadka- dosypujemy płatków owsianych. Ilość bakalii jest uzależniona od naszego smaku. Możemy dosypać tych, które najbardziej lubimy. Batoniki musli, to doskonały słodki prezent dla bliskich i znajomych z okazji, np świąt lub urodzin. Dobrze je ozdobić np wstążeczką. Tak przyozdabia moja córka Pamelka. Bakalie i płatki owsiane, to zdrowa i smaczna przekąska dla dzieci i dorosłych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Owoce Płatki Żurawina Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować