• Domowa łopatka z szynkowara

    Dodane przez: bieniaszka

  • Może to próżność ale muszę się pochwalić swoją pierwszą domową wędlinką :-)

  • domowa wędlinka

    Składniki

    1,5 kg łopatki
    pół szklanki wody
    łyżeczka cukru pudru
    2 łyżeczki peklosoli
    szczypta gałki muszkatołowej
    świeżo zmielony pieprz
    łyżeczka majeranku
    łyżeczka żelatyny

    dodatkowo:
    woreczek do szynkowara
    szynkowar

  • Sposób przygotowania

    1.

    Mięso kroimy na plastry (ok. 2 cm) i tłuczemy tak żeby naruszyć strukturę mięsa. Jeżeli mięsko jest zbyt tłuste to usuwamy nadmiar (ja nie usuwałam wszystkiego tłuszczu bo u mnie lubią z tłuszczykiem)

    2.

    Wodę zagotować z solą i cukrem, ostudzić. Wystudzoną wymieszać z mięsem, mieszkać do momentu aż mięso wchłonie wodę ( ok. 5 minut). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 12 godzin.

    3.

    Do przygotowanego wcześniej mięska dodać gałkę muszkatołową, pieprz, majeranek i łyżeczkę żelatyny - dokładnie wymieszać.

    4.

    Do szynkowara włożyć woreczek układać mięso, dobrze docisnąć, tak żeby nie było w środku wolnego powietrza, zawinąć worek, zamknąć szynkowar. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

    5.

    Po czym włożyć go do garnka wypełnionego wodą (tak, aby woda była ok. 4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowara). Parzyć ok. 2 godzin w 80 - 90 stopniach C. Następnie szynkowar ostudzić w zimnej wodzie, po czym włożyć na 12 godzin do lodówki. Nie mam termometru przy swoim dlatego zagotowałam wodę w garnku po czym zmniejszyłam ogień i włożyłam szynkowar (od dna odchodziły bąbelki).

  • Rady

    Mam szynkowar o pojemności 2l, zaskoczyło mnie to że włożyłam 1,5 kg mięsa a wyjęłam 1,45 :-) Można dodać ulubione przyprawy.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zdrowie_na_talerzu, łopatka, domowa wędlina
  • dodaj komentarz

    20 komentarzy

    • bieniaszka
      2013-03-23T17:17:49+01:00 bieniaszka
      Szynkowar zakupiłam dzięki Lunie i Paolineczce prezentowały takie cuda że pozazdrościłam :-) dziękuję dziewczyny było warto, mięsko ubywa w strasznym tempie :-)
    • paolineczka
      2013-03-23T17:31:01+01:00 paolineczka
      Kochana hehe się zawstydziłam;))) A wędlinka wygląda cudnie!!! Pychosia:)) Skubnęłam jeden plasterek;)))
    • bieniaszka
      2013-03-23T17:32:28+01:00 bieniaszka
      hehe zasłużyłaś nawet na dwa :-)
    • benka
      2013-03-23T17:35:10+01:00 benka
      Mnie też zainspirowały te przepisy,czekam na zakupiony szynkowar.
      Twoja wędlinka wygląda pysznie :)
      A co najważniejsze nie ma w niej chemii .
    • niki12
      2013-03-23T17:35:51+01:00 niki12
      Wedlinka wygląda cudownie, i ja muszę zainwestować w szynkowar:) ukoiłam plasteraek, uciekam i pozdrawiam:)
    • niki12
      2013-03-23T17:35:52+01:00 niki12
      Wedlinka wygląda cudownie, i ja muszę zainwestować w szynkowar:) ukoiłam plasteraek, uciekam i pozdrawiam:)
    • bieniaszka
      2013-03-23T17:38:04+01:00 bieniaszka
      Wędlinka jest troszkę przerośnięta tłuszczykiem ale i tak dużo lepsza od sklepowych :D już zakupiłam szynkę do przetestowania :-)
    • benka
      2013-03-23T17:41:21+01:00 benka
      Ja kupiłam już przyprawy,niestety soli peklowej nie dostałam,wykupili przed świętami.
      Kupiłam Kamisu sól zmiękczającą mięso.Nie wiem czy się nada...
    • majka190382
      2013-03-23T17:42:55+01:00 majka190382
      Ja dzis oglądałam szynkowar.dzieki Wam i ja sie skusze na takie wyroby:))
    • paolineczka
      2013-03-23T18:13:21+01:00 paolineczka
      Benka sól zmiękczająca jest po to by zmiękczyć mięso, jeżeli nie masz peklo soli użyj normalnej:))
    • benka
      2013-03-23T18:18:52+01:00 benka
      Dzięki :) właśnie tak myślałam,kupiłam saletrę, to dodam ociupinkę do zwykłej soli .
    • paolineczka
      2013-03-23T19:05:55+01:00 paolineczka
      Beniu nie ma sprawy:))

      Hm....Czyżby dzięki mnie i Lunci powróciła moda na "szynkowar"??;))
    • bieniaszka
      2013-03-23T20:42:10+01:00 bieniaszka
      Paolineczko jesteście matkami chrzestnymi sukcesu :-)
    • paolineczka
      2013-03-23T20:46:16+01:00 paolineczka
      Super:)) Ale na prawdę cieszę się, że tyle Was się skusiło na szynkowar:) Taka wędlinka jest zdrowa, 100% mięska:) Ja już nie kupuje sklepowej. Tylko i wyłącznie robię swoją:))
    • DanusiaC
      2013-03-24T15:11:42+01:00 DanusiaC
      Znowu super mięsko. Paolinko, zainspirowałaś dużo osób. Jemy zdrowe mięso. Bieniaszka, pięknie wygląda Twój wyrób. Gratuluje.
    • aniulek123
      2013-10-03T13:21:28+02:00 aniulek123
      Napisz mi proszę jakich woreczków używasz do szynkowa czy są jakieś specjalne...?Chciałabym zrobić taką łopatkę bo pysznie wygląda ale nie wiem jak się do tego zabrać,nigdy nic w szynkowarze nie robiłam więc proszę o radę:))))
    • bieniaszka
      2013-10-03T13:25:32+02:00 bieniaszka
      Jak kupowałam szynkowar to kupiłam od razu woreczki o takie http://swojskiwyrob.pl/inne-potrzebne-rzeczy/214-woreczki-do-szynkowaru-oryginalne-grube.html ale dziewczyny pisały, że używają woreczków takich do mrożenia.
    • aniulek123
      2013-10-03T14:05:30+02:00 aniulek123
      Dziękuję:))
    • wiesiołek
      2014-03-18T11:34:55+01:00 wiesiołek
      Tak smacznie wygląda że aż zazdroszczę :)
    • DanusiaC
      2014-03-18T11:37:45+01:00 DanusiaC
      Aniu, woreczki do zamrażania świetnie się sprawdzają. Miłego dnia.:))

Dodane przez: bieniaszka

bieniaszka 162

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-03-23T17:15:06+01:00

2794 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »