Domowa łopatka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na plastry (ok. 2 cm) i tłuczemy tak żeby naruszyć strukturę mięsa. Jeżeli mięsko jest zbyt tłuste to usuwamy nadmiar (ja nie usuwałam wszystkiego tłuszczu bo u mnie lubią z tłuszczykiem)
2.Wodę zagotować z solą i cukrem, ostudzić. Wystudzoną wymieszać z mięsem, mieszkać do momentu aż mięso wchłonie wodę ( ok. 5 minut). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 12 godzin.
3.Do przygotowanego wcześniej mięska dodać gałkę muszkatołową, pieprz, majeranek i łyżeczkę żelatyny - dokładnie wymieszać.
4.Do szynkowara włożyć woreczek układać mięso, dobrze docisnąć, tak żeby nie było w środku wolnego powietrza, zawinąć worek, zamknąć szynkowar. Włożyć do lodówki na 24 godziny.
5.Po czym włożyć go do garnka wypełnionego wodą (tak, aby woda była ok. 4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowara). Parzyć ok. 2 godzin w 80 - 90 stopniach C. Następnie szynkowar ostudzić w zimnej wodzie, po czym włożyć na 12 godzin do lodówki. Nie mam termometru przy swoim dlatego zagotowałam wodę w garnku po czym zmniejszyłam ogień i włożyłam szynkowar (od dna odchodziły bąbelki).
Porady
Mam szynkowar o pojemności 2l, zaskoczyło mnie to że włożyłam 1,5 kg mięsa a wyjęłam 1,45 :-) Można dodać ulubione przyprawy.
Komentarze