Domowa granola

0 (0 ocen)

Sprawdzi się doskonale jako dodatek do ciast, deserów i domowych batoników. Charakteryzuje się chrupkością i co fajne, możemy dowolnie zmieniać ilość jej składników!

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 800 g granoli)




    200 g płatków owsianych (ok. 2 szkl)

    2 łyżki siemienia lnianego

    2 łyżki sezamu

    4 łyżki słonecznika łuskanego

    2 łyżki wiórków kokosowych

    3 łyżki płatków migdałowych

    100 g moreli suszonych, pokrojonych na mniejsze części

    100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki

    2 łyżki płatków kokosowych

    100 g dowolnych orzechów

    50 g migdałów

    50 g rodzynków

    szczypta soli

    50 g cukru trzcinowego

    1 małe jabłko, obrane i starte na drobnych oczkach

    5 łyżek płynnego miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz rodzynek wymieszać w misce. Powstałą masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą, płaską blachę z wyposarzenia piekarnika i dobrze rozprowadzić po całej jej powierzchni. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez 20-30 minut do zezłocenia, co jakiś czas otwierając piekarnik i mieszając granolę, by się nie przypaliła (ja mieszałam 3 razy).




    Upieczoną wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Gdy przestygnie pokruszyć granolę i dodać do niej rodzynki. Przesypać do słoika lub puszki. Przechowywać do kilku tygodni w chłodnym i suchym miejscu. Zajadać z mlekiem, jogurtem lub na sucho. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować