Deserki jaglane orzechowo-czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie, proste deserki w sam raz na raz które urzekną nie jednego znajomego. Kasza jaglana, miód, orzechy i czekolada tworzą niesamowitą kompozycje.

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
    400 ml mleka + 3 łyżki
    50 g daktyli + woda (zalać 2h wcześniej gorącą wodą tak aby zakryły daktyle)
    1,5 łyżki cukru trzcinowego
    1 tabliczka czekolady
    80 g orzeszków ziemnych solonych
    6 łyżeczek miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Snickers Desery

Deserki jaglane orzechowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę należy opłukać a następnie zalać mlekiem i gotować przez ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy cukier i blendujemy ugotowaną kaszę.
  • 2. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę dodając 2-3 łyżki mleka aby masa nie była zbyt gęsta. Orzeszki solone rozdrabiamy na mniejsze kawałeczki (zostawiamy trochę w całości do ozdobienia wierzchu deserków).
    Daktyle wcześniej zalane wodą blendujemy.
  • 3. Do słoiczków wkładamy następująco
    - masę z kaszy jaglanej
    - mus z daktyli
    - łyżeczkę miodu
    - pokruszone orzeszki
    - masę z kasy jaglanej
    - roztopioną czekoladę
    - orzechy w całości do ozdoby

Porady

Słoiczki takie jak na zdjęciu można nabyć np. w biedronce jakoś opakowania od jogurtów. Oczywiście możemy podawać deserki również w szklankach wtedy sami musimy wyczuć jak dużo składników na daną ilość potrzebujemy. Z tych porcji otrzymamy 6 słoiczków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza jaglana Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować