Ciasto orzechowo-czekoladowe

4.5 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Łatwe ciasto z orzechami i czekoladą.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250 g orzechów włoskich
    5 łyżek bułki tartej
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek oleju
    łyżka proszku do pieczenia

    masło do wysmarowania formy

    12 pralinek z orzechem laskowym

    200 g czekolady deserowej
    100 ml śmietany 30 %

    wafelek prince polo - orzechowy
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Ciasto orzechowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy zmielić i dodać bułkę tartą oraz proszek do pieczenia.
    Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić na pianę usztywniając cukrem. Dodawać po jednym żółtku i łyżce oleju , i dalej ubijać .
    Masę jajeczną delikatnie połączyć z mieszanką orzechową.
    Masę przełożyć do tortownicy .
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min.
    Po upieczeniu wystudzić.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w rondelku ze śmietaną.
    Polać ciasto.
  • 3. Pokruszyć wafelek i posypać wierzch ciasta.
    Udekorować pralinkami.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować