Deser ryżowo – czekoladowy

4.99 (147 ocen)

  • 30 min

Szybki i bardzo smaczny deserek, ilość na dwie porcje.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 szklanki ryżu
    2 szklanki mleka + ewentualnie 1/3 szklanki do podlania
    50 gramów dobrej gorzkiej czekolady
    3 płaskie łyżki cukru
    2 łyżki koniaku, rumu, wiśniówki (opcjonalnie)
    dowolna dekoracja
Wystaw ocenę:

4.99 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser ryżowo – czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę siekamy na małe kawałki.
    Ryż ugotować w 2 szklankach mleka, efekt ma być taki, że ryż powinien być całkiem miękki lecz nie rozgotowany. Jeśli na tym etapie masa jest bardzo gęsta, dolewamy 1/3 szklanki mleka, zagotowujemy, wsypujemy czekoladę, potem stopniowo cukier, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia cukru i czekolady, lekko schładzamy, dodajemy alkohol (opcjonalnie).
    Przelewamy do salaterek, studzimy, dowolnie dekorujemy.

Porady

Do deseru możemy również dodać ulubione bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mleko Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować