Delikatny biszkopt z masą jogurtową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem,następnie dodać żółtka.Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25cm x 40cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180ºC przez 30-40 minut.Po upieczeniu ciasto przekroić na pół.
2.Masa jogurtowa biała:
W wodzie rozpuści żelatynę.Do jogurtu dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę.Wszystko dokładnie wymieszać.
3.Masa jogurtowa kolorowa:
W wodzie rozpuścić żelatynę.Do jogurtu dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę.Dokładnie wymieszać
4.Masa kawowa:
W wodzie rozpuścić żelatynę.Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając do smaku cukier puder.Pod koniec dodać kawę i żelatynę.Wszystko wymieszać.
5.Lukier:
Białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny ubić mikserem na gładką i gestom masę.
6.Przełożenie ciasta:
Połowa upieczonego biszkoptu - masa jogurtowa biała - biszkopty ułożone na ukos, wolne miejsca wypełnić pokrojonymi w paski brzoskwiniami - masa jogurtowa kolorowa - masa kawowa - upieczony biszkopt - wierzch posmarować lukrem następnie roztopioną polewą narysować linie i przeciągać po nich w poprzek wykałaczką.
Komentarze