Delikatny biszkopt z masą jogurtową

4.5 (198 ocen)

Masa jogurtowa i owoce pyszności :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    -7 jaj
    -210g mąki pszennej
    -200g cukru kryształu
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jogurtowa biała:
    -3/4l jogurtu greckiego
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/4 szklaki wody
    -cukier puder według uznania
    Masa jogurtowa kolorowa:
    -3/4l jogurtu owocowego
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/4 szklanki wody
    -cukier puder według uznania
    Masa kawowa:
    -1/2l śmietany kremówki
    -2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    -3 łyżeczki żelatyny
    -1/4 szklanki wody
    -cukier puder do smaku
    Lukier:
    -1 białko
    -200g cukru pudru
    -łyżka soku z cytryny
    Dodatkowo:
    -1 puszka brzoskwiń w syropie
    -1 opakowanie podłużnych biszkoptów
    -gotowa polewa czekoladowa


Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Delikatny biszkopt z masą jogurtową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę z cukrem,następnie dodać żółtka.Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25cm x 40cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180ºC przez 30-40 minut.Po upieczeniu ciasto przekroić na pół.
  • 2. Masa jogurtowa biała:
    W wodzie rozpuści żelatynę.Do jogurtu dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę.Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 3. Masa jogurtowa kolorowa:
    W wodzie rozpuścić żelatynę.Do jogurtu dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę.Dokładnie wymieszać
  • 4. Masa kawowa:
    W wodzie rozpuścić żelatynę.Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając do smaku cukier puder.Pod koniec dodać kawę i żelatynę.Wszystko wymieszać.
  • 5. Lukier:
    Białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny ubić mikserem na gładką i gestom masę.
  • 6. Przełożenie ciasta:
    Połowa upieczonego biszkoptu - masa jogurtowa biała - biszkopty ułożone na ukos, wolne miejsca wypełnić pokrojonymi w paski brzoskwiniami - masa jogurtowa kolorowa - masa kawowa - upieczony biszkopt - wierzch posmarować lukrem następnie roztopioną polewą narysować linie i przeciągać po nich w poprzek wykałaczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować