Czerwona kapusta Bogusi

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

zimą przydatna jako surówka do dań mięsnych

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg kapusty czerwonej/2 główki/
    1 kg marchewki/ 4 duże/
    1 kg jabłek, 4 duże, u mnie antonówka
    1 kg cebuli, 4 duże
    2 łyżki soli
    ZALEWA:
    10 szklanek wody
    2 szklanki octu, tj. 0,5 litra
    10 łyżek cukru, ja dałam 22 ponieważ antonówki są kwasne
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Czerwona kapusta bogusi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwona kapusta Bogusi 1. Kapustę poszatkować drobno np. na szatkownicy.
    Marchew, cebulę i obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki.
    Wymieszać razem dodając 2 płaskie łyżki soli.
    Przykryć i odstawić na 2 godziny.
    Zagotować składniki zalewy.
    Kapustę odcisnąć i włożyć ją do zalewy.
    Gotować ok. 15 minut.
    Przełożyć do słoików, tak, by na wierzchu był trochę zalewy.
    Pasteryzować małe słoiki 10 min a duże 20 minut.
    Z tej porcji wyszło 6 słoików litrowych i 1 półlitrowy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować