Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy

4.5 (142 ocen)

Ser, truskawki i czekolada- czyli połączenie idealne! Serdecznie polecam tego przekładańca

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasteczkowy spód:
    150 g herbatników
    1,5 łyżki kakao
    100 g masła

    Limonkowa masa serowa:
    500 g serka homogenizowanego naturalnego w temperaturze pokojowej
    250 g sera białego w temperaturze pokojowej
    skórka i sok z jednej limonki
    2 jajka w temperaturze pokojowej
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru ( lub więcej)

    Ganache czekoladowe:
    100 g gorzkiej czekolady
    100 ml śmietany 30 %

    Mus truskawkowy:
    1 galaretka truskawkowa
    3/4 szkl. gorącej wody
    200 g truskawek
    2 łyżki cukru (opcjonalnie)

    Polewa z białej czekolady:
    1 biała czekolada
    80 ml śmietany kremówki 30%

    Dodatkowo:
    herbatniki maślane
    okrągłe biszkopciki
    świeże truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczkowy spód: Herbatniki drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Wsypać kakao i dobrze wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić. Następnie wlać do herbatników z kakao i wymieszać rękami do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masą przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24x24cm lub dużej tortownicy. Dobrze wklepać w dno formy. Schłodzić w lodówce.
  • 2. Masa serowa: Jajka zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Masę przelać na schłodzony, ciasteczkowy spód. Piec w 180 st.C około 45-60 minut w kąpieli wodnej. Upieczony sernik powinien być ścięty z wierzchu. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
  • 3. Ganache czekoladowe: Śmietanę podgrzać (nie może się zagotować). Dodać posiekaną, gorzką czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzone ganache wylać na sernik i przykryć okrągłymi biszkopcikami. Schłodzić do stężenia.
  • 4. Mus truskawkowy: Galaretkę rozpuścić w 3/4 gorącej wodzie, ostudzić. Truskawki zmiksować z cukrem blenderem na puree. Dodać do galaretki i wymieszać. Mus schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejący wylać na biszkopciki i przykryć warstwą herbatników. Ponownie schłodzić do stężenia.
  • 5. Polewa z białej czekolady: Śmietanę podgrzać (nie może się zagotować). Dodać posiekaną, białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Pozostawić do przestudzenia i zgęstnienia. Następnie wylać ją na herbatniki. Schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować