Czekoladowo-malinowe mini torciki z rolady

0 (0 ocen)

Niezwykle soczysty i delikatny deser z intensywnym aromatem czarnej czekolady i delikatnym malinowym nadzieniem. Prawdziwe święto dla chocoholiców!

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    4 łyżki mąki
    2 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    czarna kawa do polania biszkoptu

    Krem - czekoladowy mus:

    200g gorzkiej czekolady
    170g maliny świeżej lub mrożonej
    2 łyżki cukru
    150ml śmietanki 30%
    30g masła
    pare kropli rumowego aromatu

    Do dekoracji:

    150ml śmietanki 30%
    cukier puder wg smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Rolada Desery Biszkopty Słodycze

Czekoladowo-malinowe mini torciki z rolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wsyp malinę, dodaj cukier i ugotuj. Przetrzyj przez sito. Malinowy mus odstaw. Miąższ nie wyrzucaj, możesz go wykorzystać w inny sposób (spójrz na pole „Rada”).
  • 2. Śmietankę zagotuj i wsyp kawałki czekolady. Wymieszaj aby czekolada się rozpuściła i wyszła jednolita masa. Dodaj malinowy mus i miękkie masło. Wymieszaj. Czekoladowo-malinowy mus odstaw do lodówki na 60-90 minut przykrywając folią.
  • 3. Biszkopt: przesiej przez sito mąkę i kakao. Białka oddziel od żółtek w sposób bardzo delikatny, tak aby żółtka pozostały całe. Ubij białka na sztywno, na końcu dodając cukier. Do dobrze ubitych białek dodawaj po jednym żółtku cały czas delikatnie mieszając. Następnie dosypuj porcjami mąkę z kakao, cały czas delikatnie mieszając od dołu do góry aby ciasto wyszło puszyste.
  • 4. Prostokątną formę 20x30cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż do formy i piecz w piekarniku w 170 stopniach ok. 20 minut.
  • 5. Gotowy biszkopt wyłóż na lniany ręcznik posypany cukrem pudrem i po chwili gdy już trochę biszkopt ostygnie, zdejmij papier do pieczenia. Polej biszkopt czarną kawą, tak aby był nasączony. Posmaruj przygotowanym kremem w sposób równomierny.
  • 6. Na koniec zwiń przygotowaną roladę od węższej strony, przekrój na pół tak aby powstały dwa mini torciki. Udekoruj wg gustu - ja udekorowałam bitą śmietaną i malinami.

Porady

Przepis na wykorzystanie miąższu - zalej go szklanką wrzątku, wymieszaj, gdy ostygnie przecedź dodaj łyżeczkę miodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować