Czekoladowe babeczki na kefirze

4.85 (228 ocen)

  • 40 min

Babeczki są delikatne puszyste i mocno czekoladowe. Ekspresowe wykonanie, to ich kolejny atut. Serdecznie polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • Na 20 babeczek

    1 szklanka kefiru
    1/2 szklanki oleju
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki
    2 czubate łyżki kakao
    100 g mlecznej czekolady
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.85 (228 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Czekoladowe babeczki na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe babeczki na kefirze 1. Do miski wbić jaja i wsypać cukier dokładnie zmiksować.
  • Czekoladowe babeczki na kefirze 2. No mieszanki z jaj i cukru wsypać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao Wlać kefir i olej. Ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej masy
  • Czekoladowe babeczki na kefirze 3. Czekoladę posiekać ostrym nożem. Aby czekolad,ę łatwiej posiekać należy włożyć ją przed siekaniem do lodówki-gdy jest z miękka trudno się ją sieka.
  • Czekoladowe babeczki na kefirze 4. Za pomocą szpatułki posiekana czekoladę delikatnie wmieszać w ciasto.
  • Czekoladowe babeczki na kefirze 5. W silikonowej foremce umieścić papilotki do babeczek. Ciasto nakładać za pomocą łyżki do 1/2 wysokości papilotki. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 20 min. Gorące jeszcze babeczki posypać cukrem pudrem.

Porady

Do babeczek można również użyć czekolady deserowej lub gorzkiej-wtedy będą mniej słodkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować