Czekoladki nadziewane malinami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Czekoladki są idealne na prezent, imprezę czy do podjadania, zachęcam do pobawienia się przy ich robieniu, spróbujcie sami... ;)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na około 25 czekoladek:

    150 g malin
    1 łyżka cukru
    1 łyżka wódki (ja dałam wiśniówkę)
    100g mlecznej czekolady
    35 ml śmietany kremówki
    czekolada mleczna do obtoczenia, około 150 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Czekoladki

Czekoladki nadziewane malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • foremka i pędzelek 1. Przygotowanie czekoladek:
    Silikonową foremkę włożyć do lodówki.
    Maliny, borówki i cukier umieścić w małym garnuszku, zagotować. Pogotować 2 minuty, przetrzeć przez sito, odrzucić pestki. Dodać wódkę ( można nie dodawać), gotować do momentu, aż nadmiar wody odparuje i otrzymamy około 3 łyżek malinowego puree. Ostudzić.
  • 2. W misce nad kąpielą wodną umieścić 100g mlecznej czekolady, połamaną na kawałki, kremówkę i malinowe puree. Roztopić, mieszając tylko od czasu do czasu, by składniki się połączyły. Odstawić do przestudzenia. Nadzienie powinno zgęstnieć i nie powinno być ciepłe.
    Pozostałą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić, by była bardziej gęsta i nie spływała ze ścianek foremki. Pędzelkiem wysmarować dno i boki foremek na czekoladki. Schłodzić w lodówce.
    Na tak wysmarowane czekoladą foremki nałożyć nadzienie, zostawiając miejsce na końcowe zalanie czekoladą. Schłodzić w lodówce.
    Smacznego !!!

Porady

Przed "pędzlowaniem" foremki czekoladą należy pamiętać o schłodzeniu foremki ok. 20 min. w zamrażalce. Można użyć także czekolady białej lub gorzkiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować