Domowe czekoladki nadziewane malinami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czekoladki są idealne na prezent, imprezę czy do podjadania, zachęcam do pobawienia się przy ich robieniu, spróbujcie sami... ;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - maliny: 150 gramów
    - cukier: 1 łyżka
    - mleczna czekolada: 100 gramów
    - śmietana kremówka (30%): 35 mililitrów
    - Czekolada mleczna do obtoczenia: 150 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe czekoladki nadziewane malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Silikonową foremkę włożyć do lodówki.
    Maliny i cukier umieścić w małym garnuszku, zagotować. Pogotować 2 minuty, przetrzeć przez sito, odrzucić pestki. Dodać wódkę ( można nie dodawać), gotować do momentu, aż nadmiar wody odparuje i otrzymamy około 3 łyżek malinowego puree. Ostudzić.
    W misce nad kąpielą wodną umieścić 100g mlecznej czekolady, połamaną na kawałki, kremówkę i malinowe puree. Roztopić, mieszając tylko od czasu do czasu, by składniki się połączyły. Odstawić do przestudzenia. Nadzienie powinno zgęstnieć i nie powinno być ciepłe.
    Pozostałą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić, by była bardziej gęsta i nie spływała ze ścianek foremki. Pędzelkiem wysmarować dno i boki foremek na czekoladki. Schłodzić w lodówce.
    Na tak wysmarowane czekoladą foremki nałożyć nadzienie, zostawiając miejsce na końcowe zalanie czekoladą. Schłodzić w lodówce.
    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować