Czekoladki nadziewane domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wkładamy ją do metalowej miseczki, dodajemy olej i mleko. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej tzn: do małego garnka wlewamy wodę, zamiast przykrywki nakładamy miseczkę z czekoladą i wstawiamy na gaz. Na małym ogniu podczas gotowania się wody, pod wpływam pary czekolada w miseczce się rozpuści ( mieszamy od czasu do czasu). Rozpuszczoną czekoladą smarujemy każdą foremkę czekoladki i wkładamy do lodówki do stężenia na ok. 10 min. Resztę rozpuszczonej czekolady ponownie na garnku z gorącą wodą. Wyjmujemy foremki na czekoladki i do każdej nakładamy po odrobinie dżemu truskawkowego. Resztą ciepłej jeszcze czekolady polewamy czekoladki, tak aby zakryły dżem. Wkładamy ponownie do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki delikatnie wyciskamy gotowe czekoladki z foremki silikonowej. Dekorujemy .
Komentarze