tort Czarnolas upiekłam po raz pierwszy na swoje urodziny, bez pamięci się w nim zakochałam i od tego czasu piekę różne wersje, modyfikując oryginalny przepis
Składniki:
na biszkopt:
6 jajek,
1 szklanka cukru,
3/4 szklanki mąki krupczatki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao,
1 łyżka octu,
1 łyżka oleju,
2 łyżki wody,
kilka kropel olejku migdałowego,
szczypta soli,
1 opakowanie cukru waniliowego.
na przełożenie biszkoptu:
1 słoik dżemu wiśniowego (domowy najlepszy)
0,5 l śmietany 30 lub 36%
2 opakowania cukru waniliowego
2-3 łyżeczki żelatyny
Czarnolas (tort szwardzwaldzki) - bezalkoholowa wersja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka i białka oddzielamy od siebie, do żółtek dodajemy ocet i olejek migdałowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno
Następnie dodajemy żółtka i cukier i cukier waniliowy, delikatnie mieszamy, potem, wciąż delikatnie mieszając dodajemy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia, a na samym końcu wodę zmieszaną z olejem .
2.Wylewamy na standardową prostokątną blachę wyłożoną wytłuszczonym pergaminem i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180* (do suchego patyczka, jeśli mam zamiar przekładać czymś biszkopt zwykle dzielę masę i piekę "na dwa razy", wtedy mam pewność, że blaty ciasta będą idealnie równe (a przy krojeniu różnie bywa, przynajmniej w moim przypadku).
3.Pierwszy biszkopt smarujemy dżemem
4.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym.
dodajemy do niej przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3 filiżanki wody, dokładnie mieszamy, 2/3 masy śmietanowej smarujemy biszkopt, posmarowany wcześniej dżemem
5.przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy cienką warstwą śmietany i ozdabiamy, ja użyłam ozdób z gorzkiej czekolady i złotych cukierków, ale w zupełności wystarczy starta na tarce czekolada
Komentarze