czarnolas (tort szwardzwaldzki) - bezalkoholowa wersja

4.5 (176 ocen)

tort Czarnolas upiekłam po raz pierwszy na swoje urodziny, bez pamięci się w nim zakochałam i od tego czasu piekę różne wersje, modyfikując oryginalny przepis

Składniki:

  • na biszkopt:
    6 jajek,
    1 szklanka cukru,
    3/4 szklanki mąki krupczatki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    3 łyżki kakao,
    1 łyżka octu,
    1 łyżka oleju,
    2 łyżki wody,
    kilka kropel olejku migdałowego,
    szczypta soli,
    1 opakowanie cukru waniliowego.
    na przełożenie biszkoptu:
    1 słoik dżemu wiśniowego (domowy najlepszy)
    0,5 l śmietany 30 lub 36%
    2 opakowania cukru waniliowego
    2-3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czarnolas (tort szwardzwaldzki) - bezalkoholowa wersja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa na biszkopt 1. Żółtka i białka oddzielamy od siebie, do żółtek dodajemy ocet i olejek migdałowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

    Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno

    Następnie dodajemy żółtka i cukier i cukier waniliowy, delikatnie mieszamy, potem, wciąż delikatnie mieszając dodajemy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia, a na samym końcu wodę zmieszaną z olejem .
  • biszkopt przed włożeniemdo piekarnika 2. Wylewamy na standardową prostokątną blachę wyłożoną wytłuszczonym pergaminem i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180* (do suchego patyczka, jeśli mam zamiar przekładać czymś biszkopt zwykle dzielę masę i piekę "na dwa razy", wtedy mam pewność, że blaty ciasta będą idealnie równe (a przy krojeniu różnie bywa, przynajmniej w moim przypadku).
  • biszkopt posmarowany dżemem 3. Pierwszy biszkopt smarujemy dżemem
  • biszkopt ze śmietaną 4. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym.
    dodajemy do niej przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3 filiżanki wody, dokładnie mieszamy, 2/3 masy śmietanowej smarujemy biszkopt, posmarowany wcześniej dżemem
  • trochę inny czarnolas 5. przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy cienką warstwą śmietany i ozdabiamy, ja użyłam ozdób z gorzkiej czekolady i złotych cukierków, ale w zupełności wystarczy starta na tarce czekolada
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować