Czarno-biała gotowana babka

4.5 (142 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Kto raz posmakuje gotowanej babki, pokocha jej smak.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki krupczatki
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    1 kostka stopionej margaryny
    2 łyżki kakao
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 ml octu
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czarno-biała gotowana babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać na przemian obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i stopione masło. Na koniec ubijana dodać ocet. Foremkę do gotowania babki posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać ciasto. Troszkę zostawić i wymieszać z kakao. Ciasto ciemne wlać na jasne i wymieszać widelcem. Foremkę wstawić do garnka z wodą i octem, zanurzając do ¾ wysokości. Gotować na średnim ogniu ok. 1h 45min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować