Cytrynowy kurczak z kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś pokroić na kawałki, przełożyć do miski, skropić sokiem z połowy cytryny, odstawić na kilka minut. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w półtalarki, seler korzeniowy w kostkę, naciowy w plasterki. Mięso usmażyć na łyżce oliwy, przełożyć do garnka z bulionem, doprowadzić do wrzenia. Warzywa przesmażyć na pozostałym oleju, dodać do mięsa wraz z pozostałym sokiem z cytryny, gotować ok. 15 minut aż zmiękną. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do potrawki. Na koniec dodać kapary, gotować jeszcze kilka minut, doprawić solą, białym i kolorowym pieprzem oraz odrobiną cząbru. Podawać z ryżem i świeżo siekaną natką.
Komentarze