Cytrynowy kurczak z kaparami

0 (0 ocen)

  • Średni

Uwielbiam połączenie kurczaka i cytryny. Poniższy przepis to efekt moich eksperymentów w kuchni.

  • Średni

Składniki:

  • - podwójna pierś z kurczaka (około 350): 400 gramów
    - bulion drobiowy: 1.5 szklanki
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - marchew (duża): 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - kawałek selera korzeniowego: 0.25 sztuki
    - seler naciowy ((łodygi)): 3 sztuki
    - cytryna (duża): 1.5 sztuki
    - kapary ((2-3 łyżki)): 1 opakowanie
    - śmietana 18%: 400 gramów
    - sól, pieprz biały, pieprz kolorowy, cząber ((do smaku)): 3 szczypty
    - mąka: 2 łyżki
    - oliwa ((do smażenia)): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cytrynowy kurczak z kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś pokroić na kawałki, przełożyć do miski, skropić sokiem z połowy cytryny, odstawić na kilka minut. Czosnek i cebulę drobno posiekać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w półtalarki, seler korzeniowy w kostkę, naciowy w plasterki. Mięso usmażyć na łyżce oliwy, przełożyć do garnka z bulionem, doprowadzić do wrzenia. Warzywa przesmażyć na pozostałym oleju, dodać do mięsa wraz z pozostałym sokiem z cytryny, gotować ok. 15 minut aż zmiękną. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do potrawki. Na koniec dodać kapary, gotować jeszcze kilka minut, doprawić solą, białym i kolorowym pieprzem oraz odrobiną cząbru. Podawać z ryżem i świeżo siekaną natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cząber Kurczak Pieprz Sól

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować