Przepis na to ciasto jest w naszej rodzinie już od wielu lat.U mnie w domu wszyscy je uwielbiają.Nic dziwnego, jest naprawdę pyszne!Lekki biszkopt, kwaśny krem cytrynowy, bita śmietana i słodkie bezy.Brzmi wspaniale, prawda?
60 min
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
120g mąki
100g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wody
Krem cytrynowy:
1,5 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
3 jajka
sok z dwóch cytryn
Dodatkowo:
600ml śmietanki 30% (500ml też wystarczy)
2,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru pudru
bezy
skórka z cytryny
Cytrynowiec z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt. Białka z wodą na sztywną pianę. Dodawać stopniowo żółtka i miksować. Dodać cukier i zmiksować na jasną, puszystą masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na prostokątną blaszkę. Piec około 20-30 minut w temperaturze 160 stopni.
2.Krem cytrynowy. Szklankę wody wlać do garnka, zagotować. Cukier, żółtka, budynie i sok z cytryny rozmieszać w pół szklanki wody. Wlać do gotującej się wody. Gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia. Masę ostudzić. Białka ubić na sztywno i wymieszać z chłodnym kremem. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt.
3.Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko ostudzić i wmiksować do śmietany. Wyłożyć na ciasto.
4.Tuż przed podaniem wyłożyć na ciasto bezy i udekorować skórką z cytryny.
Komentarze