Cytrynowiec z bezami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na to ciasto jest w naszej rodzinie już od wielu lat.U mnie w domu wszyscy je uwielbiają.Nic dziwnego, jest naprawdę pyszne!Lekki biszkopt, kwaśny krem cytrynowy, bita śmietana i słodkie bezy.Brzmi wspaniale, prawda?

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka
    120g mąki
    100g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki wody

    Krem cytrynowy:

    1,5 szklanki wody
    3/4 szklanki cukru
    2 budynie śmietankowe
    3 jajka
    sok z dwóch cytryn

    Dodatkowo:

    600ml śmietanki 30% (500ml też wystarczy)
    2,5 łyżeczki żelatyny
    2 łyżeczki cukru pudru
    bezy
    skórka z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Beza Bita śmietana

Cytrynowiec z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt. Białka z wodą na sztywną pianę. Dodawać stopniowo żółtka i miksować. Dodać cukier i zmiksować na jasną, puszystą masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na prostokątną blaszkę. Piec około 20-30 minut w temperaturze 160 stopni.
  • 2. Krem cytrynowy. Szklankę wody wlać do garnka, zagotować. Cukier, żółtka, budynie i sok z cytryny rozmieszać w pół szklanki wody. Wlać do gotującej się wody. Gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia. Masę ostudzić. Białka ubić na sztywno i wymieszać z chłodnym kremem. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt.
  • 3. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko ostudzić i wmiksować do śmietany. Wyłożyć na ciasto.
  • 4. Tuż przed podaniem wyłożyć na ciasto bezy i udekorować skórką z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować