Ciasto "Mimoza"

  • wyświetlono: 3667 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Lekkie ciasto z kremem i owocami. Jest moim pomysłem i jestem z niego bardzo dumna.

  • 120min

Składniki

*biszkopt*
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki wody

*dżem*
-pół szklanki soku porzeczkowego
-sok z połówki cytryny
-łyżka mąki ziemniaczanej
-3 łyżki wody

*krem*
-400 ml śmietany 30%
-jogurt bałkański (400 ml)
-puszka brzoskwiń
-1 galaretka brzoskwiniowa
-pół szklanki cukru pudru
-1/4 szklanki wody

*beza*
-4 białka
-1 szklanka cukru
-20 dag wiórków kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Mimoza"

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier cały czas ubijając mikserem. Dodajemy na zamianę mąkę wymieszaną z proszkiem i żółtka. Na końcu dodajemy wodę. Biszkopt pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 20-25 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Dżem:
    Zagotowujemy sok porzeczkowy i cytrynowy. Mąkę rozrabiamy w wodzie, dodajemy do gotującego się soku i energicznie mieszamy.
  • 3. Krem:
    Galaretkę rozrabiamy w niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szklanki). Jeżeli nie rozpuści się dokładnie, możemy chwilę podgrzać na kąpieli wodnej, ale tak żeby się nie zagotowała. Przestudzamy tak aby nie zsiadła się (np. mieszając co jakiś czas).
    Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder. Mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach lub łyżką dodając stopniowo jogurt. Kiedy śmietana i jogurt połączą się, dodajemy galaretkę, lejemy drobnym ciurkiem i mieszamy. Na końcu wrzucamy brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę i delikatnie mieszamy.
  • 4. Beza:
    Ubijamy białka, dodajemy cukier, miksujemy i na końcu dodajemy wiórki. Mieszamy aby wiórki połączyły się z pianą. Bezę pieczemy na blasze o takich samych rozmiarach jak biszkopt. 15 minut w 170 stopniach i kolejne 15 w 150 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • 5. Biszkopt smarujemy porzeczkowym dżemem. Wykładamy krem z brzoskwiniami i na samą górę kładziemy bezę. Delikatnie dociskamy. Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, musi porządnie wychłodzić się w lodówce i stężeć.

Porady

Blacha 39x24
Z przepisu zostają 4 żółtka, które można wykorzystać np. do ciasta kruchego, które można zamrozić.
Ciasto musi poleżeć przez noc w lodówce aby dobrze ścięło się i połączyło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiszkoptbezawiórki kokosowebita śmietanabrzoskwinieSwiateczne ciastoMimoza

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Euforia

Dodane przez: Skotka

Ciasto Euforia

Poczęstowała mnie tym ciastem kuzynka....

image-09lk28p

Dodane przez: aliss06

Ciasto Popapraniec

Skąd nazwa ciasta? Zapewne od sposobu...

poduszkowiec

Dodane przez: izaa_a

ciasto poduszkowiec

poduszkowiec to wilgotne ciasto...

Ciasto Oreo

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto Oreo

Prawdziwa gratka dla wielbicieli...

Ambasador

Dodane przez: joanna30

Ciasto Ambasador

Ciasto ambasador to jeden z klasyków...

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: adamonika

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe smakuje przez...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE