Ciasto "mimoza" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier cały czas ubijając mikserem. Dodajemy na zamianę mąkę wymieszaną z proszkiem i żółtka. Na końcu dodajemy wodę. Biszkopt pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 20-25 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
2.Dżem:
Zagotowujemy sok porzeczkowy i cytrynowy. Mąkę rozrabiamy w wodzie, dodajemy do gotującego się soku i energicznie mieszamy.
3.Krem:
Galaretkę rozrabiamy w niewielkiej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szklanki). Jeżeli nie rozpuści się dokładnie, możemy chwilę podgrzać na kąpieli wodnej, ale tak żeby się nie zagotowała. Przestudzamy tak aby nie zsiadła się (np. mieszając co jakiś czas).
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder. Mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach lub łyżką dodając stopniowo jogurt. Kiedy śmietana i jogurt połączą się, dodajemy galaretkę, lejemy drobnym ciurkiem i mieszamy. Na końcu wrzucamy brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę i delikatnie mieszamy.
4.Beza:
Ubijamy białka, dodajemy cukier, miksujemy i na końcu dodajemy wiórki. Mieszamy aby wiórki połączyły się z pianą. Bezę pieczemy na blasze o takich samych rozmiarach jak biszkopt. 15 minut w 170 stopniach i kolejne 15 w 150 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
5.Biszkopt smarujemy porzeczkowym dżemem. Wykładamy krem z brzoskwiniami i na samą górę kładziemy bezę. Delikatnie dociskamy. Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, musi porządnie wychłodzić się w lodówce i stężeć.
Porady
Blacha 39x24
Z przepisu zostają 4 żółtka, które można wykorzystać np. do ciasta kruchego, które można zamrozić.
Ciasto musi poleżeć przez noc w lodówce aby dobrze ścięło się i połączyło.
Komentarze