CYTRYNOWIEC Z 6 CYTRYN

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto na biszkopcie cytrynowym z masą budyniowo -cytrynową i pianką cytrynową. Dodatkowo przełożone herbatnikami i polane cytrynową polewą.Ciasto bardzo winne i przepyszne

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt cytrynowy:
    -5 jajek
    -200 g. cukru
    -100 g. mąki
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/3 szklanki oleju
    -sok i skórka starta z 1 cytryny

    2 op. herbatników maślanych (2x250 g.)Bonitek

    masa budyniowo-cytrynowa:
    -200 ml. soku z cytryny tj. z 4 cytryn
    -1 szklanka cukru
    -3 budynie cytrynowe
    -2 szklanki wody
    -1 masło-200 g.

    pianka cytrynowa:
    -2 galaretki cytrynowe
    -2 szklanki wody
    -750 ml. śmietanki 30 %
    -1 śnieżka

    polewa cytrynowa:
    -150 g. cukru pudru
    -sok z 1 cytryny
    -odrobina gorącej wody-w razie potrzeby
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Cytrynowiec z 6 cytryn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt cytrynowy 1. biszkopt cytrynowy-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać.Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać łopatką. Na koniec wmieszać sok i skórkę z cytryny, oraz olej. Mieszać dokładnie ale nie za długo.Przelać do blaszki z piekarnika 34x38 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 180 *.
  • składniki na masę 2. Przygotować sok z 4 cytryn, budynie, cukier i masło.
  • masa 3. masa budyniowo-cytrynowa: Budynie rozmieszać z 1 szklanką wody.Do garnka wlać też 1 szklankę wody, sok , cukier i zagotować.Ugotować budyń, zdjąć z pieca i wmieszać masło. Ciepłe wyłożyć na biszkopt.
  • warstwa herbatników 4. Zaraz ułożyć warstwę herbatników.Odstawić do przestygnięcia.
  • składniki na pianki 5. Przygotować składniki na piankę, galaretki, śmietankę i śnieżkę.
  • pianka 6. Galaretki rozpuścić z 2 szklankami przegotowanej i gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia.
    Śmietankę ubić ze śnieżką, potem tężejącymi galaretkami.
    Wylać na warstwę herbatników. Śpieszyć się i rozsmarować, bo pianka szybko tężeje.
  • warstwa herbatników 7. Zaraz przykryć warstwą herbatników.Schłodzić.
  • polewa cytrynowa 8. Przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny i wymieszać. Jak będzie za gęsty, można dodać odrobinę gorącej wody. Rozsmarować na herbatnikach. (można dodatkowo posypać startą skórką z cytryny, tylko z tej żółtej powierzchni.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować