Ciasto na biszkopcie cytrynowym z masą budyniowo -cytrynową i pianką cytrynową. Dodatkowo przełożone herbatnikami i polane cytrynową polewą.Ciasto bardzo winne i przepyszne
2 godz. 30 min
Składniki:
biszkopt cytrynowy:
-5 jajek
-200 g. cukru
-100 g. mąki
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/3 szklanki oleju
-sok i skórka starta z 1 cytryny
2 op. herbatników maślanych (2x250 g.)Bonitek
masa budyniowo-cytrynowa:
-200 ml. soku z cytryny tj. z 4 cytryn
-1 szklanka cukru
-3 budynie cytrynowe
-2 szklanki wody
-1 masło-200 g.
Cytrynowiec z 6 cytryn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt cytrynowy-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać.Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać łopatką. Na koniec wmieszać sok i skórkę z cytryny, oraz olej. Mieszać dokładnie ale nie za długo.Przelać do blaszki z piekarnika 34x38 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 180 *.
2.Przygotować sok z 4 cytryn, budynie, cukier i masło.
3.masa budyniowo-cytrynowa: Budynie rozmieszać z 1 szklanką wody.Do garnka wlać też 1 szklankę wody, sok , cukier i zagotować.Ugotować budyń, zdjąć z pieca i wmieszać masło. Ciepłe wyłożyć na biszkopt.
4.Zaraz ułożyć warstwę herbatników.Odstawić do przestygnięcia.
5.Przygotować składniki na piankę, galaretki, śmietankę i śnieżkę.
6.Galaretki rozpuścić z 2 szklankami przegotowanej i gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia.
Śmietankę ubić ze śnieżką, potem tężejącymi galaretkami.
Wylać na warstwę herbatników. Śpieszyć się i rozsmarować, bo pianka szybko tężeje.
7.Zaraz przykryć warstwą herbatników.Schłodzić.
8.Przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny i wymieszać. Jak będzie za gęsty, można dodać odrobinę gorącej wody. Rozsmarować na herbatnikach. (można dodatkowo posypać startą skórką z cytryny, tylko z tej żółtej powierzchni.)
Komentarze