Cytrynowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Słodko-kwaśna delicja do poobiedniej kawki.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka klasa L
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl cukru
    2 łyżki oleju

    Masa cytrynowa:
    2 1/3 szkl wody
    1 szkl cukru
    sok z 3 cytryn
    2 żółtka
    2 budynie śmietankowe na 1/2 l mleka
    250 g masła

    Masa śmietanowa:
    500 ml kremówki
    2 śnieżki
    cukier puder do smaku
    3 łyżeczki żelatyny
    herbatniki

    Poncz:
    250 ml przegotowanej wody
    cukier do smaku
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Biszkopty Herbaty

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy będą już sztywne dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru. Mąki i proszek zmieszać. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać stopniowo przesiane mąki. Miksować do połączenia składników. Na koniec dodać olej. Piec 25-30 minut 1 180 stopniach. Ja nigdy nie mierzę czasu pieczenia biszkoptu. Patrzę, czy ciasto odchodzi od ścianek blaszki. Wtedy wyjmuję z piekarnika.
  • 2. Masa cytrynowa: 1 1/3 szkl wody, sok z cytryn i cukier zagotować. Budynie rozpuścić w 1 szkl wody, wymieszać z żółtkami i ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Wyłożyć na naponczowany bardzo lekko biszkopt.
  • 3. Masa śmietanowa: Kremówkę ubić ze śnieżkami, ewentualnie dosłodzić. Wlać przestudzoną żelatynę. Wyłożyć na masę cytrynową.
  • 4. Całość ciasta przykryć herbatnikami. Ciasto wstawić do lodówki na 24 godziny.

Porady

Jeśli biszkopt wyjdzie zbyt wysoki (tak jak w moim przypadku) to można go przekroić na 2 placki. Ten drugi można zamrozić lub oddzielić nim krem cytrynowy od śmietanowego. Tak właśnie zrobiłam, dzięki czemu ciasto wyszło wyższe. Można też użyć dwóch rodzajów herbatników, np. maślanych i kakaowych lub maślanych i polanych czekoladą i układać je naprzemiennie. Wówczas wyjdzie bardzo ładna szachownica.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Herbatniki Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować