Cycki Murzynki

0 (0 ocen)

Na tradycyjnym cieście z makiem i kokosem, mało słodkim kremem, biszkopcikami nasączonymi alkoholem i obficie oblane czekoladą. Wypiek ten umili weekend i umili niejedną uroczystość.

Składniki:

  • forma 28cm x 35cm

    spód: 6 białek, pół szklanki cukru, szklanka suchego maku, szklanka wiórek kokosowych
    krem: 6 żółtek, pół szklanki cukru, 500ml mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, kostka margaryny
    polewa czekoladowa: 2 łyżki masła, pół szklanki cukru, po 2 łyżki mleka i wody, 2 łyżki kakao
    ponadto: 2 opakowania okrągłych biszkoptów, nie cała szklanka wódki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Budynie

Cycki murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie, powoli mieszając drewnianą łyżką, dosypać szklankę maku i kokos.
    Wyłożyć na blachę i piec w 180°C, aż wierzch zacznie delikatnie brązowieć.
    Żółtka ubić z cukrem. Mleko wymieszać z mąkami, zagotować tworząc budyń. Ubite żółtka wlać strumieniem do budyniu i ciągle mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
    Margarynę utrzeć mikserem. Wystudzony budyń dodawać porcjami, aby dobrze się połączył.
    Gotowy krem wyłożyć na biszkopt.
    Biszkopciki moczyć z obu stron w wódce. Wykładać obok siebie na kremie.
    Składniki na polewę zagotować. Odstawić na kilka minut, aby polewa trochę zgęstniała. Wylać na wierzch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kokos Mak Alkohol

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować