Na tradycyjnym cieście z makiem i kokosem, mało słodkim kremem, biszkopcikami nasączonymi alkoholem i obficie oblane czekoladą. Wypiek ten umili weekend i umili niejedną uroczystość.
Składniki:
forma 28cm x 35cm
spód: 6 białek, pół szklanki cukru, szklanka suchego maku, szklanka wiórek kokosowych
krem: 6 żółtek, pół szklanki cukru, 500ml mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, kostka margaryny
polewa czekoladowa: 2 łyżki masła, pół szklanki cukru, po 2 łyżki mleka i wody, 2 łyżki kakao
ponadto: 2 opakowania okrągłych biszkoptów, nie cała szklanka wódki
Cycki murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie, powoli mieszając drewnianą łyżką, dosypać szklankę maku i kokos.
Wyłożyć na blachę i piec w 180°C, aż wierzch zacznie delikatnie brązowieć.
Żółtka ubić z cukrem. Mleko wymieszać z mąkami, zagotować tworząc budyń. Ubite żółtka wlać strumieniem do budyniu i ciągle mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Margarynę utrzeć mikserem. Wystudzony budyń dodawać porcjami, aby dobrze się połączył.
Gotowy krem wyłożyć na biszkopt.
Biszkopciki moczyć z obu stron w wódce. Wykładać obok siebie na kremie.
Składniki na polewę zagotować. Odstawić na kilka minut, aby polewa trochę zgęstniała. Wylać na wierzch.
Komentarze