Curd brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

Fantastyczny dodatek do ciast, lodów i innych deserów

Składniki:

  • 300 g brzoskwiń (3 - 4 sztuki)
    3 żółtka
    1 jajko
    80 g cukru
    80 g masła
    1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Curd brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie myjemy i usuwamy pestki, a następnie miksujemy blenderem, a otrzymany mus przecieramy przez gęste sitko żeby całkowicie pozbyć się kawałeczków skórki. Z cytryny wyciskamy sok. Jajko, żółtka i cukier wkładamy do garnka, ustawiamy na palniku i mieszamy żeby się nie przypaliły. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać dodajemy owocowy mus, sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu do chwili aż masa zgęstnieje i pojawią się pęcherzyki (tak jak podczas gotowania budyniu). Dodajemy podzielone na kawałki masło i mieszamy do chwili rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy, następnie przekładamy do wyparzonego słoika i przechowujemy w lodówce. Może tam pozostać do dwóch tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Impreza Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować