Cukinia faszerowana wg Buni

0 (0 ocen)

  • 30 min

Cukinię robię na wiele sposobów - faszeruję i na zimno i zapiekane . To jedna z wersji zapiekanej z mięsem .

  • 30 min

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    20 dag mięsa mielonego z drobiu
    1 cebula
    1 średnia marchewka
    olej
    sól ziołowa ( sól + przyprawy ziołowe ulubione )
    pieprz mielony
    garść ostrego sera żółtego utartego ( lepiej by był miękki i łatwy w topieniu ale ja miałam końcówki Cheddara i twardego sera Dziugas - to taki z typu Parmezan )
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebula 1. Obrać cebulę i drobno pokroić .
  • Marchew 2. Marchew obraną utrzeć na tarce jarzynowej- grube oczka
  • Cebula z marchewką duszenie 3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić cebulę i marchewkę - smażyć mieszając .
  • smażenie miesa z warzywami 4. Dołożyć mięso mielone i podsmażyć dobrze rozdrabniając by nie było grudek. Doprawić pieprzem i solą ziołową .
  • farsz do cukinii 5. Przełożyć do miseczki i ostudzić tak by można było farsz rozdrobnić .
  • cukinia 6. Cukinię umyć i obciąć końcówki. Przeciąć na połówki wzdłuż . Usunąć łyżeczką miękisz z pestkami.
  • cukinia napełniona farszem 7. Napełnić farszem .
  • cukinia faszerowana 8. Posypać serem .
  • cukinia pieczenie 9. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem .Wstawić do piekarnika .Ustawić temperaturę na 180 * C . Piec 30 minut .

Porady

Podawać samodzielnie lub z osobno przygotowanym sosem pomidorowym .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować