Cukier z płatków róży

5 (187 ocen)

  • 30 min

Taki cukier przygotowuję, gdy kwitną dzikie róże. Cukier świetnie aromatyzuje ciasta i desery, herbatę – przepięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Jego zapach przypomni Wam o minionym lecie. Polecam gorąco jego przygotowanie, jest pracochłonne, ale warto.

  • 30 min

Składniki:


  • garść płatków róży (około 42g),
    cukier 200g
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Cukier z płatków róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z płatków róży usuwamy białe końce i oczyszczamy je z pyłków. Po obraniu zostało mi 35 g płatków. Następnie płatki ucieramy na pastę w moździerzu lub najpierw je siekamy i blenderujemy do uzyskania pasty. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy pastę różaną i drewnianą łyżką mieszamy aż do połączenia składników. Następnie powstałą masę rozsypujemy w płaskim naczyniu, przykrywany bawełnianą ściereczką i suszymy co jakiś czas rozcierając między palcami zbrylony cukier. Suszenie trwa od 2 do 5 dni. Najlepiej suszyć go na powietrzu. Cukier po wysuszeniu przekładamy do pojemniczków. Jest świetnym dodatkiem do ciast, deserów, aromatyzowania herbaty. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować