Conchiglioni z łopatką pod beszamelem

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Muszle nadziane mięsem mielonym z łopatki, z warzywami,doprawione aromatycznym pieprzem syczuańskim i przyprawą z aromatycznych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim,całość ukryta pod delikatnym beszamelem jest doskonałym daniem na obiad!

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 26 sztuk conchiglioni
    1 duży por
    1/2 cukinii
    1 czerwona papryka
    3 łyżki oliwy
    1/2 kg łopatki wieprzowej
    200 ml rosołu lub bulionu warzywnego
    80 g żółtego sera-goudy

    Przyprawy:
    pieprz syczuański do smaku
    pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
    sól morska do smaku

    Sos Beszamelowy:
    2 łyżki masła
    1,5 łyżki mąki pszennej
    500 ml mleka 3,2
    szczypta białego pieprzu
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Conchiglioni z łopatką pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso przed zmieleniem 1. Mięso z łopatki myjemy kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa.
  • mięso dusimy 2. Warzywa myjemy,paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z cukinią i porem.W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę przesmażamy por,po chwili wrzucamy mięso,smażymy,podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut,po tym czasie dodać paprykę i cukinię,trzymać cały czas na wolnym ogniu.
  • Rozdrabniamy przyprawy 3. Pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu razem z przyprawą z pomidorów i doprawić mięso do smaku,posolić.Wymieszać,zestawić z ognia.
  • z papryką i cukinią 4. Muszle ugotować all dente w osolonym wrzątku ułożyć na desce każdą muszlę osobno aby się nie posklejały.

    Przygotowanym farszem napełnić każdą muszlę z osobna.
  • Beszamel 5. Sos beszamelowy:
    W garnku roztopić masło dodać mąkę pszenną i wymieszać na gładką pastę,wlać mleko,cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut aż sos zacznie gęstnieć.
  • Przed pieczeniem 6. Wylać na dno naczynia żaroodpornego,ułożyć w sosie muszle z mięsem,posypać startym drobniutko serem żółtym,przykryć naczynie folią aluminiową,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i zapiekać około 10-15 minut.Podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować