Ciasto ze śliwkami - na nowo!

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Nowoczesna wersja tradycyjnego placka ze śliwkami

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • DROżDZOY SPóD:
    - mąka pszenna: 50 dekagramów
    - drożdże swieże: 5 dekagramów
    - woda: 200 mililitrów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - olej rzepakowy lub dobra oliwa: 3 łyżki
    WIERZCH CIASTA:
    - śliwki węgierki wypestkowane: 50 dekagramów
    - nektaryna: 1 sztuka
    - cukier brązowy jasny: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ze śliwkami - na nowo! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę, cukier i sól. Całość wyrabiamy. Dodajemy olej i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośniętym ciastem wykładamy wysmarowaną tłuszczem okrągłą formę o średnicy około 25 cm. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Śliwki i nektarynki myjemy,osuszamy i przekrawamy na pół, usuwając pestki. Jeśli owoce są duże, dzielimy ponowie na ćwiartki/ósemki i układamy bezpośrednio na cieście. Posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować