Ciasto ze śliwkami - na nowo! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę, cukier i sól. Całość wyrabiamy. Dodajemy olej i ponownie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośniętym ciastem wykładamy wysmarowaną tłuszczem okrągłą formę o średnicy około 25 cm. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Śliwki i nektarynki myjemy,osuszamy i przekrawamy na pół, usuwając pestki. Jeśli owoce są duże, dzielimy ponowie na ćwiartki/ósemki i układamy bezpośrednio na cieście. Posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
Komentarze