Ciasto z truskawkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i masło siekamy nożem aż powstaną grudki. Następnie dodajemy jajko, cukier puder,cukier waniliowy i zagniatamy ciasto. Gdy składniki się połączą formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasto wałkujemy podsypując mąką i przekładamy do wysmarowanej blachy. Po ulepieniu blachy ciastem kładziemy na nie papier do pieczenia i obciążamy je fasolą.
Pieczemy 30-40 minut w 180 st.,następnie usuwamy papier z fasolą i studzimy ciasto
2.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zbieleją dodajemy mąkę i mieszamy. Mleko gotujemy. Gdy zawrze jajka z mąką wlewamy do mleka i gotujemy aż zgęstnieje(ok.10 min). Mieszamy aby się nie przypaliło. Masę studzimy. Jak zacznie tężeć przelewamy ją na ciasto. Kładziemy truskawki. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze