Ciasto z pianką i malinami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Owoce zatopione w lekkiej piance smakują wybornie.

Składniki:

  • Ciasto: 5 żółtek
    ● 2,5 szkl. mąki
    ● 25 dag masła + do smarowania
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 3 łyżki cukru pudru
    Pianka: 5 białek
    ● op. cukru wanil. (16 g)
    ● 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
    ● 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
    ● 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
    Oraz:
    ● 50 dag malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka

Ciasto z pianką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: zimne masło kroimy w kostkę i zagniatamy z pozostałymi składnikami. Jeśli będzie za sypkie, dodajemy 1-2 łyżki wody. Dzielimy na 2 części (ok. 3/4 i 1/4). Każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy.
  • 2. Blachę (33x20 cm) wykładamy pergaminem, natłuszczamy. Na tarce bezpośrednio na blachę ścieramy 3/4 ciasta i wyrównujemy, lekko dociskając dłonią. Pieczemy 20 minut w 190 °C na złoty kolor. Studzimy.
  • 3. Pianka: białka ubijamy na sztywno, powoli dodając cukry, budyń i olej. Wykładamy na ciasto. Maliny układamy gęsto (otworkami do góry) i lekko dociskamy. Na tarce ścieramy resztę ciasta. Pieczemy 30-40 minut w 190 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować