Ciasto z pianką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: zimne masło kroimy w kostkę i zagniatamy z pozostałymi składnikami. Jeśli będzie za sypkie, dodajemy 1-2 łyżki wody. Dzielimy na 2 części (ok. 3/4 i 1/4). Każdą zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy.
2.Blachę (33x20 cm) wykładamy pergaminem, natłuszczamy. Na tarce bezpośrednio na blachę ścieramy 3/4 ciasta i wyrównujemy, lekko dociskając dłonią. Pieczemy 20 minut w 190 °C na złoty kolor. Studzimy.
3.Pianka: białka ubijamy na sztywno, powoli dodając cukry, budyń i olej. Wykładamy na ciasto. Maliny układamy gęsto (otworkami do góry) i lekko dociskamy. Na tarce ścieramy resztę ciasta. Pieczemy 30-40 minut w 190 °C.
Komentarze