Ciasto z pianką i malinami

0 (0 ocen)

Delikatne, pyszne, rozpływające się w ustach – upiekłam na podstawie przepisu znalezionego kiedyś w necie i gorąco je polecam!

Składniki:

  • PROPORCJE NA BLACHĘ O WYMIARACH 28X23 CM
    CIASTO:
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanki mąki pszennej typ 550
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek
    PIANKA:
    5 białek
    1 szklanka cukru kryształu
    opakowanie 16 g cukru wanilinowego
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    pół szklanki oleju – u mnie rzepakowy
    0,5 kg malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka

Ciasto z pianką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z pianką i malinami 1. Do miski wsypałam obie mąki, dodałam masło i dokładnie je posiekałam z mąką. Dodałam cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka. Najpierw wymieszałam łyżką, a następnie szybko zagniotłam dłonią ciasto tak, żeby tylko połączyły się składniki. Ciasto podzieliłam na dwie nierówne części (ok. 40% i 60%), każdą z nich osobno zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do zamrażarki. Ciasto powinno całkiem zamarznąć, więc najlepiej jest przygotować je co najmniej kilka godzin wcześniej.
  • Ciasto z pianką i malinami 2. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Większą część ciasta starłam do blachy na tarce o dużych oczkach. Wiórki rozgarnęłam równomiernie na dnie i delikatnie przygniotłam ręką.
  • Ciasto z pianką i malinami 3. Piekłam 17-18 minut do lekkiego zrumienienia. Ciasto odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
  • Ciasto z pianką i malinami 4. Białka ubiłam na bardzo sztywną pianę, następnie porcjami dodałam cukier z cukrem wanilinowym bez przerwy ubijając na najwyższych obrotach. Zmniejszyłam obroty na minimum, delikatnie dodałam proszek budyniowy i miksowałam aż się „wchłonął” w pianę. Na koniec, cały czas miksując, wlałam strumieniem olej (olej ma się tylko wmieszać w pianę).
  • Ciasto z pianką i malinami 5. Na spód wyłożyłam ubitą masę, wyrównałam, a na jej powierzchni rozłożyłam maliny – otworkami po szypułkach do góry, lekko je w nią wciskając.
  • Ciasto z pianką i malinami 6. Na owoce starłam pozostały, mniejszy kawałek ciasta.
  • Ciasto z pianką i malinami 7. Natychmiast wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Przez 20 minut piekłam w temperaturze 170 stopni z termo obiegiem, a kiedy uznałam, że ciasto za szybko się przypieka, zmniejszyłam temperaturę do 155-160 stopni i dopiekałam jeszcze 25 minut.
    Po całkowitym wystygnięciu posypałam wierzch ciasta cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować