Ciasto z jagodami i budyniem

0 (0 ocen)

Idealna para - budyn i jagody

Składniki:

  • Składniki ciasto :

    250g zimnej margaryny,
    2 szklanki mąki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 żółtka,
    2 łyżki śmietany 18% ( gęstej ),
    3 łyżki cukru pudru.

    Składniki masa budyniowa :

    500ml mleka,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki mąki pszennej,
    4 łyżki cukru,
    jagody.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z jagodami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Zrób zgłębienie w środku i wrzuć pokrojona margarynę. Widelcem połącz składniki. Wlej śmietanę i żółtka i szybko wyrób ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30-40minut.

  • 2. Do rondla wlej 1 szklankę mleka. Wsyp cukier i zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zmiksuj dokładnie. Do gotującego się mleka wlej mieszankę mleka z mąką. Mieszaj aż całość zgęstnieje. Ściągnij z ognia. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.

  • 3. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta urwij 1/3 cześci i włóż do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkuj. Wylej budyń i posyp jagodami. Pozostałe ciasto wyciągnij z lodówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp górę ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować