Ciasto z jagodami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Zrób zgłębienie w środku i wrzuć pokrojona margarynę. Widelcem połącz składniki. Wlej śmietanę i żółtka i szybko wyrób ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30-40minut.
2.Do rondla wlej 1 szklankę mleka. Wsyp cukier i zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zmiksuj dokładnie. Do gotującego się mleka wlej mieszankę mleka z mąką. Mieszaj aż całość zgęstnieje. Ściągnij z ognia. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.
3.Formę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta urwij 1/3 cześci i włóż do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkuj. Wylej budyń i posyp jagodami. Pozostałe ciasto wyciągnij z lodówki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp górę ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze