Biszkopt z makiem, jabłka z czerwoną galaretką, bita śmietana i ziarenka granatu tworzą efektowną i pyszną całość. Ciasto bardzo smakowało moim imieninowym gościom :)
Ciasto z jabłkami i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy cukier, cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i mak i delikatnie mieszamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
2.Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w małe kawałki, dodajemy wodę i cukier i prażymy pod przykryciem aż jabłka zaczną się rozpadać. Gorące miksujemy blenderem, dodajemy galaretki, mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy. Biszkopt wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i ciasto z powrotem układamy w formie. Gęstniejącą masę wykładamy na biszkopt i wygładzamy powierzchnię.
3.Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietanfixy i jeszcze chwilę ubijamy. Śmietanę wykładamy na wierzch ciasta i wyrównujemy powierzchnię. Z granatu wyjmujemy ziarenka i równomiernie posypujemy nimi powierzchnię ciasta.
Komentarze