Czekoladowe ciasto z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę oraz kakao. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
2.Po wystudzeniu biszkoptu, przekroić na 2 równe płaty. Nasączyć woda z dowolnym aromatem. Płaty biszkoptu przełożyć powidłami.
3.Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz mascarpone. Krem wyłożyć na wierzch ciasta i posypać pestkami granatu.
Porady
Równie dobrze smakuje z malinami czy jagodami zamiast pestek granatu.
Komentarze