Czekoladowe ciasto z granatem

4.43 (187 ocen)

  • 60 min

Idealne połaczenie kakaowego biszkoptu z kremem na bazie serka mascarpone i owocu granatu

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    1/3 szklanki kakao
    2 łyżki cukru pudru
    150ml śmietany 30 %
    250 g serka mascarpone
    1mały granat
    100g powideł sliwkowych
Wystaw ocenę:

4.43 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Czekoladowe ciasto z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę oraz kakao. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Po wystudzeniu biszkoptu, przekroić na 2 równe płaty. Nasączyć woda z dowolnym aromatem. Płaty biszkoptu przełożyć powidłami.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz mascarpone. Krem wyłożyć na wierzch ciasta i posypać pestkami granatu.

Porady

Równie dobrze smakuje z malinami czy jagodami zamiast pestek granatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Granat Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować