Jest to ciasto trochę pracochłonne ale warto się poświęcić, bo jest naprawdę dobre.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek,
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru do pieczenia
Masa budyniowa:
1 duży sok Kubuś marchwiowo-pomarańczowy
3 budynie waniliowe
Masa śmietanowa:
3 pomarańczowe galaretki
½ l śmietany kremówki
1 paczka biszkoptów z galaretką (typu delicje)
Ciasto z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z białek ubić pianę, powoli dodając cukier i żółtka i dalej ubijając. Następnie dodać mąkę, wymieszana z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać łyżką drewnianą i wyłożyć na blachę. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masę budyniową. Zagotować sok i wlać rozrobiony w niewielkiej ilości soku budyń. Przestudzoną masę wyłożyć na biszkopt. Biszkopty wyłożyć na masie budyniowej
Masa śmietanowa. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać ostrożnie z wcześniej rozpuszczonymi w ½ litrze wody dwoma galaretkami (przestudzonymi). Masę wyłożyć na masę budyniową.
Całość zalać trzecią galaretka pomarańczową (lekko tężejącą). Na koniec można posypać wiórkami czekolady.
Komentarze